2018/01/09

陶芸その2☆手作り醤油を仕込む前に しょうゆを入れる豆皿をつくろう☆Let’s Make Special Pottery Plate for Homemade Shoyu, Soy Sauce

 

『調味料をつくるシリーズ*』 はじめての醤油つくりに挑戦です。
(*体験済:塩・みそ・砂糖・みりん風調味料・ウスターソース・ケチャップ・マヨネーズ)  

醤油の材料を準備して、仕込んで、熟成させ、お料理や食卓で使えるようになるのは一年後です。
できあがった手作り醤油を入れるための、しょうゆ皿をつくっておくことにしましょう。(気が早い)

はじめて陶芸の土を触り、ちいさな豆皿をつくることは、あとで、お茶碗をつくるとき こっそり役に立つ予定です。 



土を、たんたんたたいて、のばして、つまんで、くっつけて、ちいさなお皿をつくりましょう。
どんな形でもいいですよ。
家族の人数分、つくっていいですよ。
はんこで模様をつけても楽しいですね。
お箸置きもつくっておきましょうか。
釉薬の色も、ひとつずつ、好きな色合いを選んでいいですよ。
そろえてもいいし、全部ちがう色でも、好きにできますよ。
...
ちいさなかわいい作品がたくさんできました。


こどものみなさんは、みごとに、ひとつずつちがう色にしてもらいました。
これは、すばらしい陶芸の先生のおかげさまです。
ちいさな作品を、たくさんの数、そして、色の好みをひとりずつ、ひとつずつ聴いてくださり、その通りにしてくださるというのは、ものすごい手間です。
それをしてくださったのです。
先生、本当にありがとうございました!!

あとは、これから仕込むお醤油が、一年後においしくできるのを待つばかりです。わくわく♪
いつもがわくわくてらこやスケジュール&いままでやったこと*コンタクト*こちらです♪schedule&contact

My students and I am going to make shoyu, soy sauce, at the end of this winter.
It will take a year before our shoyu will be well-fermented and be ready to be used for cooking and on our dining table.
So we decided to make special small pottery plates so that we can pour into and taste our first handmade shoyu after a year.
This experience of making simple and small things will help my students get used to handling pottery clay. They will be making rice bowl and tea bowl later.

  We had a perfect guest teacher. She let my students feel at ease, let them make whatever-shaped plates and let them choose whatever color for each pottery, taking a lot of time and effort.
  Thanks to her, my students had a wonderful experience and get nice and cute small pottery plates.
 We are looking forward that our handmade shoyu will be ready next year.
:)schedule&contact :)

0 件のコメント: